Jeseň je za dverami a vy máte doma zásobu sušenej levandule z našej farmy.

Máme pre Vás tip, ako ju zužitkovať a v prospech svojho zdravia. Vyrobte si s nami levanduľovú soľ do kúpeľa.

Budeme potrebovať vhodnú uzatvárateľnú nádobu, sušenú levanduľu, soľ (prípadne viacero druhov solí) a esenciálny olej. Morskú, epsomskú, himalájsku – výber ponecháme na Vás. Naša najobľúbenejšia je epsomká soľ a himalájska soľ, ktorej sfarbenie do ružova je spôsobené vysokým obsahom minerálov a železa

Epsomská soľ je známa tiež ako horká soľ alebo síran horečnatý. Je zložená z minerálov horčíka a síranu, ktoré sa ľahko vstrebávajú cez pokožku, preto sa táto soľ využíva  najmä do kúpeľa.

Kúpeľ v epsomskej soli pomáha uvoľniť nervový systém, napomáha pri liečbe kožných problémov, tíši bolesť chrbta a končatín a uvoľňuje svalové napätie. Okrem iného pomáha epsomská soľ aj zbavovaniu sa škodlivých látok a kúpeľ v nej je prospešný aj pri problémoch so srdcom (znižuje nepravidelný srdcový rytmus, bráni kôrnateniu tepien, znižuje krvné zrazeniny a krvný tlak). Môžete ju použiť aj do peelingu. Dnes je už ľahko dostupná, viete ju zakúpiť napríklad v internetovom obchode Handymade.

Do pripravenej nádoby si nasypeme soľ, ak máme viac druhov, môžeme kombinovať v pomere 1:1. Tak aby sme získali 1kg soli. Sušenú levanduľu pridávame podľa svojich preferencií. Komu vadia sušené čiastočky kvetov, nemusí levanduľu sušenú pridávať vôbec. Ja osobne som práve z tejto skupiny ľudí, uprednostňujem radšej viac oleja, ako sušenej rastlinky 🙂

Do 1kg takto pripravenej soli, si pridáme esenciálny olej. Keďže u nás doma milujeme levanduľu všetci, tak si radi toho oleja pridáme viac. No postačí 1 malá kávová lyžička.

Celú hmotu premiešame a necháme odpočinúť aspoň 24h. Do kúpeľa si tak potom pridávame hrsť tejto zmesi a užívame si arómaterapiu doma. Takýto kúpeľ je výborný hlavne v období výskytu jesenných bacilov a viróz. Nie je nič lepšie, ako si po náročnom dni, oddýchnuť vo vani plnej levanduľovej vône.

TIP pre Vás: Nemáte vaňu? Nevadí, relax môžete dopriať aj vašim nôžkam. Postačí lavórik s teplou vodou, vyrobenú soľ a ponoriť unavené nohy. Veď si to zaslúžia, nosia nás celý deň.