Tento článok patrí každej sójovej sviečke, ktorú si prinesiete domov a má drevený knôt.

Poďme pekne od začiatku….

Naše sójové sviečky sú odlievané ručne. A to tak, že vosk opatrne zahrievame na jeho ideálnu teplotu. Tento proces je veľmi dôležitý aby sa predišlo následným prasklinám a aby sa náš esenciálny olej z levandule dobre vmiešal a nepoškodil sa vysokou teplotou. V tomto procese tavenia občas pridávame prírodné farbivo.

Potom prichádza na rad moja najobľubenejšia časť a to ručne nalievanie do vopred pripravených nádob s knôtom. Tu je potrebná veľká trpezlivosť a sústredenosť, lebo práve ručné odlievanie robí sviečku originálnou. Niektoré naše sviečky a hlavne limitky, sú dozdobené kvetmi, prípadne schovávajú malé prekvapenie.

Keď je vosk stuhnutý, putuje do skladu, kde pár dni oddychuje, aby sa vôňa spojila a a sviečka úplne vytvrdla.

Na naše sviečky používame sójový vosk, lebo neobsahuje parafín a je vyrobený z prírodného sójového oleja. Je obľúbený u ekologicky uvedomelých ľudí, pretože je vyrobený z obnoviteľného zdroja a nie z ropy. Horiace sójové sviečky nezvyšujú hladinu CO2 v atmosfére, produkujú o 90% menej sadzí, nedymia a nezanechávajú fľaky na stenách a nábytku. Navyše škvrny od sójového vosku možno ľahko odstrániť s teplou mydlovou vodou.

A potom si môžete sviečku priniesť domov…

Ak už máte doma novú sviečku, aby Vám robila radosť čo najdlhšie, je potrebné dať je správnu starostlivosť.

V prvom rade je dôležité miesto. Ide o otvorený oheň a preto jej vyberajte miesto, ktoré má dostatočne tepelne odolný povrch, je chránené pred možným prievanom a dostatočne vzdialené od ľahko zápalných predmetov a vznetlivých zdrojov. Chráňte aj svoje deti a domácich miláčikov, preto jej nájdite miesto také, kde sa nedostanú ich šikovné rúčky a malé labky.

Keď už má sviečka svoje miesto, dajte jej čas. Prvé zapálenie môže trvať trochu dlhšie, kým sa knôt vypáli na svoju správnu dĺžku. Môže sa stať, že sviečka zhasne a opäť bude potrebné ju zapáliť. Je to v poriadku. Keď sa už knôt rozhorí, znamená to, že ma správnu dĺžku a sviečka už bude horieť. Zapálenú sviečku nechajte horieť kým sa nevytvorí z vosku na hladine kompaktný bazénik. Môže to trvať aj 2 hodiny. A je to dôležite pre jej životnosť. Nebude sa vytvárať tunel, kde po hranách nádoby ostáva neroztopený vosk. Horiacu sviečku nikdy nenechávajte bez dozoru.

Jej životnosti pridá aj správna starostlivosť o knôt. Podľa potreby je vhodné ho skracovať na dĺžku 3 – 5 mm. To je ale dobre urobiť ak sviečka horí veľmi dlho. Pri krátko zapálení sa nestihne vosk opäť roztopiť do požadovaného bazeníka a urobí tzv tunel, kedy ostane na stenách nádoby zbytočne vosk.

Z bezpečnostného hľadiska nie je vhodné, aby sviečka dohorela do úplne konca a pri manipulácií s ňou treba vždy dbať na bezpečnosť.

A na záver ešte úžasná vec. Naše obaly zo sviečok nevyhadzujte. Dajú sa ľahko umyť a môžete ich použiť na čokoľvek. Od gombíkov, po cukríky… Alebo ich prineste nepoškodené k nám a my Vám dáme zľavu 1€ z ďalšieho nákupu.